Este una dintre cele mai importante personalităţi ale culturii româneşti, regizor, scenograf şi actor foarte talentat, formator de trupă şi conducător de teatru. S-a născut la Bucureşti, la 7 iulie 1923.

Ca actor, a debutat, în 1945, la Teatrul Mic, alăturându-se, apoi, echipei Teatrului Municipal din Bucureşti (1948), mai târziu Teatrul ''Lucia Sturdza-Bulandra''. Aici a debutat în 1957, ca regizor, montând piesa ''Omul care aduce ploaia'' de Richard Nash, conform www.bulandra.ro.
A fost director al Teatrului ''Lucia Sturdza-Bulandra'' între 1963-1972.

Din 1967, marele regizor a lucrat şi în străinătate, în diferite teatre din Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Australia şi SUA (Arena Stage din Washington, Circle in the Square, Acting Company din New York şi Guthrie Theatre din Mineapolis, al cărui director a fost între 1980-1985).

După ce s-a stabilit în SUA, în 1980, a devenit unul 'dintre artiştii care au contribuit în mod esenţial la dezvoltarea mişcării teatrale a secolului XX'', datorită activității și creațiilor sale.
A fost distins cu ''Tony Award'' pentru activitatea desfăşurată la Guthrie Theatre, precum şi cu Premiul ''John Houseman'' pentru contribuţia adusă la dezvoltarea teatrului şi perfecţionarea tinerilor actori.

Ca regizor de film, Liviu Ciulei a primit pentru activitatea sa Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului de la Karlovy Vary (1960), pentru filmul ''Valurile Dunării'', şi mai târziu, Premiul pentru cea mai bună regie a Festivalului de Film de la Cannes (1965) pentru filmul ''Pădurea spânzuraţilor'' (după cunoscutul roman al lui Liviu Rebreanu) - care a reprezentat apogeul experienţei regizorale filmice a lui Liviu Ciulei.

Și activitatea renumitului om de cultură ca regizor de operă este una vastă. A montat ''Lady Macbeth din Mţensk'' de Şostakovici, la Spoleto şi Chicago, ''Jucătorul'' de Prokofiev, la Florenţa şi Chicago, ''Pelleas de Melisande'' de Debussy, la Florenţa, ''Cosi fan tutte'' de Mozart şi ''Wozzeck'' de Alban Berg, la Cardiff, şi ''Falstaff'' de Verdi, la Amsterdam.

În toamna anului 2006, a primit titlul de membru de onoare al breslei arhitecţilor, acordat de Ordinul Arhitecţilor din România.
La 22 iunie 2009, a fost lansat, la Bucureşti, volumul ''Liviu Ciulei. Cu gândiri şi cu imagini'', carte ce cuprinde schiţe de spectacole, fotografii şi însemnări ale marelui regizor de teatru şi film. Un capitol este dedicat şi activităţii de arhitect a lui Liviu Ciulei, cuprinzând schiţele făcute pentru modernizarea mai multor săli de teatru din România anilor 60 - 70. (Sursa: Agerpres.ro)