Hocheiul pe iarbă a pătruns în țara noastră în anul 1927, când, prin intermediul unor studenți români, întorși de la studii din Anglia și

Franța, se aduc crose și mingi, ceea ce permite introducerea acestui joc, în cadrul Institutului Național de Educație Fizică (INEF).

În perioada 1927-1928, câteva echipe studențești practicau hocheiul pe iarbă. Inițiatorii sunt însă nevoiți să abandoneze acțiunea începută, din cauza greutăților întâmpinate și a lipsei totale de sprijin.

În a doua etapă, din perioada 1953-1962, cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studenților care a fost organizat la București, se trezesc vechile pasiuni sub impresia puternică a maiestriei echipelor participante la turneul de hochei pe iarbă și în special a formațiilor naționale din India și Pakistan.

Au loc câteva demonstrații relevante, iar în anul 1954 se organizează un curs care pregătește prima promoție de antrenori și arbitri pentru jocul de hochei pe iarbă.

Se organizează acum primele competiții oficiale, Cupa Orașului București, în 1954, și Cupa Orașelor, în 1955.

Tot în anul 1955 are loc primul concurs republican organizat la Oradea, cu 8 echipe din București, Cluj, Oradea, Miercurea Ciuc și Gheorgheni, concurs câștigat de Știința ICF.

În anul 1956, pe lângă numeroasele activități competiționale și demonstrații, se organizează primul campionat republican, titlul fiind cucerit de echipa Progresul Gheorgheni. Are loc și primul joc internațional între selecționatele din București și Praga.

Începe și activitatea echipelor feminine, prin organizarea unor jocuri bilaterale și a primei competiții oficiale Cupa Orașelor, la care participa cinci echipe, câștigătoarea turneului fiind echipa clubului Dinamo București.

În anul 1957, Progresul Gheorgheni intră din nou în posesia titlului de campioană națională, iar unele echipe de club susțin jocuri în Cehoslovacia și în țară cu echipe din Ungaria și Polonia.

Anul 1958 marchează și organizarea Campionatului Republican feminin, cu patru echipe, titlul fiind câștigat de Voința Gheorgheni.
În etapa 1953-1958, hocheiul pe iarbă a făcut parte din Comisia Centrală de Hochei și Patinaj, iar în intervalul 1958-1962 din Federația Română de Hochei și Patinaj.

La 12 februarie 1990 este constituită Federația Română de Hochei pe Iarbă — FRHI.

În prezent, în România sunt afiliate la forul național un număr de 15 cluburi din 7 județe și București.

De la constituirea federației și până acum au avut loc competiții naționale la toate categoriile de vârstă, atât pe teren mare, cât și în sală.

Pe plan internațional, România a participat cu selecționate la Campionate Europene, Campionate Balcanice, turnee internaționale.

Tot pe plan internațional menționam activitatea în cadrul Federației Europene, acolo unde Lazăr Enciu este membru al Comitetului Indoor, Dan Codreanu, membru al Comitetului de Dezvoltare, iar doctorul Dumitru Iliescu, membru în Comisia Medicală.

Din 1990 și până în prezent la conducerea FRHI s-au succedat Mihai Tomescu, Radu Câmpeanu, Valentin Samungi, Iolanda Balaș Soter (președinte de onoare), Lazăr Anghel și Sanda Toma Urecheanu.

În 1998, FRHI organizează la București ședința Comitetului Indoor al EHF, iar în 1999 la București are loc primul Campionat Balcanic de juniori, pe teren mare, masculin și feminin.

În 2000, la Odorheiul Secuiesc are loc primul Campionat Balcanic de juniori în sală, masculin și feminin.

În ultimii ani, inclusiv în 2016, a avut loc la București, singura competiție de seniori la hochei pe iarbă cuprinsă în programul anual oficial al federației, Trofeul ''Leonid Dulimof'', pe terenul Voinicelul din București. ( Sursa: Agerpres / Foto: Trilulilu )