Jinarsul de Lujerdiu, produsă de 500 de ani în Corneşti, este marcă înregistrată la OSIM. Băutura este folosită ca mijloc de promovare turistică, fiind preferată de turiști unui whisky vechi de 12 ani, anunță Mediafax.


Comuna Corneşti este singura din România care a înregistrat la OSIM Jinarsul de Lujerdiu, care este făcut doar din prune galbene ce cresc pe raza localităţii.

Demersurile pentru înregistrarea jinarsului au început în 2009 şi au fost încheiate în 2013, a declarat primarul comunei Corneşti, Dorel Julean, pentru Mediafax.


Potrivit acestuia, reţeta de preparare a Jinarsului de Lujerdiu este respectată cu stricteţe de locuitorii Corneştiului, prunele fiind adunate în perioada august – septembrie după care sunt lăsate la macerat pâna în noiembrie – decembrie.


„Jinarsul este făcut doar din prunele galbene care cresc în zonă. Are între 50 şi 55 de grade, se produce numai în vase de aramă vechi de sute de ani şi se fierbe de două ori. Pentru prima fierbere folosim lemne uscate, iar la a doua fierbere nu se folosesc lemnele de la prima, ci se pun lemne mai verzi sau lemne de răchită”, a explicat primarul.
Jinarsul de Lujerdiu este produs în circa 500 de gospodării din satele Corneştiului. (foto: www.mediafax.ro)