Gimnastica artistică este sportul olimpic favorit al românilor, relevă o cercetare cantitativă realizată de compania de cercetare de piață Ipsos România în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), potrivit unui comunicat remis Agerpres.

Această cercetare arată că mai bine de jumătate dintre români, mai precis 56%, doresc să asiste din tribune la competiția de gimnastică artistică la Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

"În urma unui studiu al companiei Ipsos, desfășurat online în perioada 27 februarie — 8 martie 2017, pe un eșantion reprezentativ urban de 1.501 persoane, la întrebarea— 'dacă în 2020 ați putea merge la Jocurile Olimpice de vară care vor avea loc la Tokyo, fără să plătiți nimic, adică să aveți asigurate transportul, masa, cazarea, precum și biletul de intrare la competiții, la ce sporturi ați dori să primiți bilet? Puteți alege maxim trei sporturi',

56% dintre români au ales gimnastica,
32% atletismul,
27% tenisul,
18% scrima,
15% handbalul și fotbalul.

În mare măsură, cei care ar fi dorit să meargă la scrimă au fost tineri între 18 și 24 de ani, iar persoanele chestionate care și-au manifestat dorința să meargă la celelalte sporturi amintite mai sus aveau vârste între 35 și 45 ani", a observat Alina Stepan, Managing Director Ipsos South-East Europe.

"Gimnastica românească, o adevărată mitologie începută cu Nadia Comăneci, este sportul olimpic care a adus României cel mai mare număr de medalii (71). Atletismul ('regina sporturilor'), disciplina olimpică pe care românii și-ar dori să o urmărească din tribune la Tokyo, adaugă și el 32 de medalii pentru Romania la JO. La tenis de câmp, ne bucurăm că amintirea lui Ilie Năstase și Ion Țiriac și, mai recent, noua generație de jucători de tenis români, care au adus de la Rio o medalie de argint, așază acest sport în Top 5'', a spus Alina Stepan.

''Conform studiului Ipsos, a cărui marjă de eroare este de ą 2,5%, scrima este cel mai relevant sport pentru cei mai tineri (18-24 ani), asta și pentru că performanțele notabile ale României la această disciplină s-au întâmplat în ultimii 20 de ani. Handbalul a reușit să adune doar patru medalii la Jocurile Olimpice (argint și bronz), dar este posibil să se suprapună, în percepția românilor din mediul urban peste amintirea titlurilor mondiale obținute de România. Pe de altă parte, spre deosebire de alte sporturi, românii pot vedea constant handbal de cel mai înalt nivel în arenele din România. Fotbalul este perceput de români ca sport olimpic într-o mult mai mică măsură, deoarece nu a avut realizări notabile în istoria JO. Nu în ultimul rând, frapează, într-o țară ca România, lipsa din Top 5 a canotajului (unde țara noastră a obținut 37 de medalii), a kaiacului-canoe și a luptelor care, fiecare în parte, au adus câte 34 de medalii", a conchis Alina Stepan. (foto: www.ziuanews.ro, Larisa Iordache)