Delegația Comisiei permanente comune a Parlamentului pentru relația cu UNESCO a vizitat recent primăria comunei buzoiene Lopătari în vederea identificării modalităților de susținere a Geoparcului '"Ținutul Buzăului" pentru a intra în Rețeaua globală de situri UNESCO.

"Ținutul Buzăului are obiective unice în Europa și în lume, iar zona păstrează intacte obiceiuri străvechi și monumente ale naturii", spune președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu pentru Agerpres.

Punctele principale de interes din cadrul Geoparcul Ținutul Buzăului sunt Vulcanii Noroioși, Așezările rupestre de la Bozioru, Focurile vii de la Lopătari, Platoul salin "Sarea lui Buzău", Muzeul Chihlimbarului de la Colți, trovanții de la Bozioru, precum și cetățile dacice, mănăstirile medievale și satele tradiționale.

Proiectul Geoparcul "Ținutul Buzăului" a demarat în 2007, sub coordonarea Consiliului Județean Buzău și în parteneriat cu Universitatea București, și a fost constituit pe structura unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară formată din 18 comune din zona de deal și montană din nordul județului Buzău, o zonă rurală cu circa 48.000 de locuitori. (Sursa: Agerpres; foto: www.roportal.ro)