Participații la Concursul Național al Copiilor "Călușul românesc" au stabilit două recorduri naționale, cel mai mare număr de călușari care joacă împreună călușul - 1.052 de persoane, precum și recordul de cel mai mare număr de copii la un festival de folclor - 2.369!

Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, a arătat că evenimentul de miercuri promovează tradițiile românești, jocul, portul și cântecul popular. "Încă o dată Slatina este pe harta lumii, și cu călușul și cu cea mai mare horă, noi încercăm să ne punem pe harta lumii cu lucruri foarte bune. Astăzi este o mulțumire a tot ce înseamnă portul popular românesc, cântecul popular românesc, jocul popular românesc. Încercăm să readucem tradiția în față, să înțeleagă și copiii tradiția noastră și să nu o uităm. Asta am făcut astăzi", a declarat Emil Moț.

Potrivit directorului Palatului copiilor Slatina, Iliuță Brăileanu, la Concursul Național al Copiilor "Călușul românesc", au participat peste 2.000 de copii, membri ai unor formații de călușari, călușeri și căiuți din Olt și din județele Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Covasna, Dolj, Dâmbovița, Gorj, Iași, Ilfov, Maramureș, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Din județul Olt au participat formații de călușari din 57 de localități.

Cei peste 2.000 veniți la festival au defilat pe străzile din Slatina, într-o paradă a portului popular, formând o coloană de peste un kilometru.

Eveniment s-a desfășurat în perioada 7-9 iunie în municipiul Slatina.
După parada portului popular, deși a plouat, cei peste 1.000 de călușari, copii și adulți, au jucat simultan călușul pe esplanada din centrul civic al municipiului Slatina, momentul fiind unul care ar putea duce călușul în Cartea Recordurilor, având în vedere că reprezentantul Asociației Cartea Recordurilor a precizat că va face demersuri pentru recunoașterea acestui record național și la nivel mondial.

Concursul de căluș pentru copii de la Slatina a ajuns la a XIX-a ediție iar anul trecut, în premieră, 300 de participanți au dansat călușul sincron pe esplanada din centrul civic al municipiului.

Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 călușari colindă ulițele satului și joacă în curțile localnicilor. Costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin) și un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de călu?ari tot timpul jocului.

Municipiul Slatina a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2006, cu cea mai mare Horă a Unirii, cu peste 11.000 de participanți!

Călușul s-a jucat și la Caracal, căci pe 9 iunie a avut loc Festivalul Internațional de Folclor "Călușul românesc", eveniment anual ajuns la ediția 48. (foto: adevarul.ro)