Renée Perle, românca născută la Iași, a ajuns la Paris, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue. 


A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, Jacques-Henri Lartigue imortalizând-o în 341 de imagini în doi ani! A fost lăudată de marele John Galliano, iar portretele sale au ajuns să fie licitate la casa ”Sotheby's", scrie site-ul www.a1.ro.

”Bonjour, mă numesc Renée. Sunt româncă stabilită aici, la Paris. Fost model la Doeuillet”.

Celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue trăgea poze de la șapte. Deținea cadre cu primii mari aviatori francezi: Gabriel Voisin, Louis Paulhan ori marele Roland Garros. Suzanne Lenglen, cea mai mare jucătoare de tenis din istoria Hexagonului, ”Divina”, îi surâsese de sute de ori. Se știa cu Pablo Picasso, cu Jean Cocteau, dejuna alături de scriitori cu peniță fină, cina dimpreună cu vedete ale scenei.

Renée și Jacques-Henri s-au găsit la un pas de Turnul Eiffel, unde el poza niște case. El suferea. Tocmai de despărțise de Madelaine, prima soție, cu care stătuse împreună 11 ani... A fost dragoste la prima vedere. Renée i-a devenit muză pe loc.

Și a devenit, fără să realizeze, primul fotomodel din istorie. Unul profesionist, care știa să stea în fața camerei de luat vederi, care putea poza pe o plajă, într-o cușcă plină cu lei de la grădina zoologică, printre copaci sau într-un studio. Faimosul fotograf a făcut o obsesie pentru ea. ”În jurul ei, văd magia”, spunea.

Se completau perfect. El scotea tot ce e mai bun din ea, ea îl ajuta să realizeze cele mai ”chic” imagini. A imortalizat-o în 341 de fotografii în 700 de zile. O alinta ”Umbreluța” pentru că - spunea el - indiferent cât de bine o cunoștea, tot avea ceva de ascuns.
”Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau țărănci”, avea să-i mărturisească celebrul fotograf unui prieten. S-au despăr?it după doi ani. Până la moartea ei, în 1977, cei doi nu s-au mai văzut.

Cadrele realizate de Lartigue cu Renne Perle aveau să devină faimoase, vânzându-se la marile case de licitații.
De exemplu, pe 6 mai 1999, ”Renée Perle în haină albă” se cumpăra, la Sotheby's cu 4.375 $. Faimosul designer John Galliano avea să declare despre ea: ”Această pariziană jucăușă a fost o avangardistă perfectă: purta fie panataloni scurți, fie evazați, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brățări!” Orice carte de istoria modei o amintește...