Pe 13 martie 2017 s-au împlinit 152 de ani de la nasterea fizicianului Dragomir Hurmuzescu, mare personalitate a stiintei si tehnicii românesti, ce a avut importante contributii în electricitate, chimie, termodinamica, optica sau chimie-fizica. S-a nascut la 13 martie 1865, la Bucuresti.

Este considerat întemeietorul primei scoli de fizica experimentala din tara, inventatorul "electroscopului Hurmuzescu", fondatorul primului post de radiodifuziune si realizatorul primelor transmisii prin telegrafie fara fir din tara.

În 1926, Dragomir Hurmuzescu a creat la Bucuresti prima statie de radiodifuziune din tara. În aceeasi perioada, el a facut si primele încercari de transmisie prin telegrafie fara fir.

În anul 1927 se construiesc la Institutul Electrotehnic primele posturi românesti de emisie, între care unul va functiona pe unde scurte, dupa un proiect al ing. Emil Petrascu. În aceasta perioada, profesorul Dragomir Hurmuzescu emitea de doua ori pe saptamâna, pe lungimea de unda de 350 de metri, emisiuni pentru 2000 de abonati.

A fost fizician, inventator, profesor, membru corespondent al Academiei Române, membru fondator al Academiei de Stiinte din România si colaborator al sotilor Marie si Pierre Curie. (surse: rador.ro, agerpres.ro; foto: cuvantul-liber.ro)